top of page
Search
  • Writer's pictureAylin Tezcan Beyazoğlu

“Yücelmenin Kökleri: Yeni Bir Keşif” Podcast Özeti

Astrolog Chris Brennan and Benjamin Dykes 255. podcast bölümünde yücelmenin kökleri hakkında yeni bir keşfi konuşuyorlar. Abu Ma'shar’ın “The Great Introduction to Astrology” adlı kitabında kayıp Hermetik metinden (Hermes Trismegistus) alınarak korunan yücelmenin kökleri benzersiz bir şekilde açıklanmaktadır.


1. Temel Prensipler

a. Gezegenler en güçlü hallerinde 15˚ bulunur.

b. İki gezegen aynı burca atanamaz

c. Benefik gezegenlerin derecesi Malefik gezegenlerden önce olmalıdır

d. Yücelme kavramının temeli ışığın artması / azalması kavramına dayanmaktadır. Koç ve Yengeç ışığın arttığı burçlar olduğundan Benefik gezegenlerle ilişkilendirilir. Terazi ve Oğlak ışığın azaldığı burçlar olduğundan Malefik gezegenlerle ilişkilendirilir.

2. Yücelme Burçlarının Belirlenmesi

i. Koç (Gündüz uzamaya başlar) – Işığın artması teorisi ile uyumlu olarak Güneş Koç burcuna atanır.

ii. Yengeç (En uzun gündüz yaşanır) – En büyük benefik gezegen olan Jüpiter Yengeç burcuna atanır

iii. Terazi (Gece uzamaya başlar) – Satürn, Güneş’in karşısına atanır

iv. Oğlak (En uzun gece yaşanır) – Mars, Jüpiter’in karşısına atanır



Atanan bu 4 gezegeni Yengeç yükselene sahip Thema Mundi[1] haritasına yerleştirdiğimizde her gezegenin köşesel bir eve yerleşmiş olduğunu görürüz. (Jüpiter 1. Evde / Güneş 10. Evde / Mars 7. Evde / Satürn 4. Evde)


v. Ay ve Güneş devamlı beraber olduklarından Güneş Koç burcuna yerleştirildikten sonra Ay ya Boğa ya da Balık burcuna yerleştirilebilir. Ancak Ay’ı Balık burcuna yerleştirmek ışığın büyüme ilkesine uymayacağından Ay Boğa burcuna yerleştirilir.

vi. Venüs Güneş’ten en fazla 47˚ uzaklaşabildiğinden ve Boğa burcuna Ay yerleştirildiğinden Venüs Balık burcuna yerleştirilir. Nemli bir tabiata sahip olan Venüs için nemli bir tabiata sahip olan Balık burcu daha uygundur.

vii. Merkür Güneş’ten ancak bir burç uzaklaşabilir. (27˚) Ancak Boğa ve Balık burçları dolu olduğundan yerleştirme gezegenin tabiatına göre yapılıyor. Merkür kuru tabiatlı bir gezegen olduğundan en uygun toprak burçlarıdır. Toprak burçları içinde boş olan Başak burcudur.


3. Yücelme Derecelerinin Belirlenmesi

Temel prensiplerde de belirtildiği gibi gezegenler en güçlü hallerinde 15˚ bulunur. Ekvator’da 15˚ Yengeç burcu yükseleni olan bir harita çıkarıldığında MC 18˚ Koç burcunda yer alır. Yücelme dereceleri belirlenirken de ışığın artması / azalması prensibine sadık kalınmıştır. Bu yüzden dereceler belirlenirken köşesel olmasına önem verilmiştir.


i. Jüpiter 15˚ yükselene yerleştirilmiştir.

ii. Güneş MC’de yer almaktadır. (Güneş 19˚ Koç = 18˚00ˈ - 18˚59ˈ)

iii. Ay’ın Ekvator’da ilk göründüğü derece 2˚ Boğa olduğundan buraya yerleştirilmiştir. Ay yerleştirilirken 15˚ kuralı yerine görünürlük ve Güneş’in ışınları altında olmamak kuralları kullanılmıştır.

iv. Mars 15˚ Oğlak burcuna yerleştirilmeliydi. Ancak bu durumda Mars ve Jüpiter partil karşıt açı oluşturduğundan birbirlerinin güçlerini elinden alırlardı. Mars’ın derecesini belirlemek için 12˚ sağ açıklık[1] eklenebilir ya da çıkarılabilir. Mars’ı Oğlak burcunun ilk derecelerine taşımak onu dinamik olarak güçsüzleştireceğinden ekleme yapmayı tercih ediyoruz. (15˚+12˚ sağ açıklık =26˚ Oğlak) Mars 27˚ Oğlak’a yerleştirilmiştir. Bu değişikliğin nedeni Venüs olduğundan değişikliğin nedeni bir sonraki madde de açıklanmıştır.

v. Merkür ve Venüs’ün ikisi de 15˚ olurlarsa birbirlerine zarar vereceklerinden Venüs’ü Balık burcunun ilerisine veya gerisine taşımamız gerekiyor. Venüs’ü Balık burcunun ilk derecelerine taşımak onu 8.evin yakınına getireceğinden ekleme yaparak 10.evin (köşesel ev) yakınlarına taşımayı tercih ediyoruz. (15˚+12˚ sağ açıklık =28˚ Balık) Ancak Venüs’ün 28˚ de bulunması genel kurallardan birine (Benefik gezegenlerin derecesi Malefik gezegenlerden önce olmalıdır) aykırı olacağından hem Venüs hem Mars’ın derecelerini değiştiriyoruz. Mars 27˚ Oğlak’a yerleştirilirken Venüs 26˚ Balık burcuna yerleştiriliyor.

vi. Merkür 15˚ Başak burcuna yerleştiriliyor. Jüpiter ile sekstil açı yaptıklarından birbirlerine zarar vermiyorlar.

vii. Satürn 15˚ Terazi burcundan yer alamaz. Çünkü Jüpiter ile partil kare açı oluşturur. Karşıt açı olmadığından 6˚ sağ açıklık eklemek veya çıkarmak yeterli olacaktır. Çıkarmak Satürn’ü IC’den uzaklaştıracağından ekleme yapmak gerekir. (15˚+6˚sağ açıklık=21˚ Terazi) Böylece Satürn 21˚ Terazi burcuna yerleştiriliyor.

Özetleyen: Aylin Tezcan Beyazoğlu

[1] Evrenin başlangıç haritası [2] Sağ açıklık astronomide bir yıldızdan geçen öğlenin ilkbahar noktasından geçen öğlene göre açısal uzaklığı olarak tanımlanmakta olup, artı yönde ölçülür. (https://tr.wikipedia.org/wiki/Sa%C4%9F_a%C3%A7%C4%B1kl%C4%B1k)


675 views0 comments

Recent Posts

See All
bottom of page